Padesátka 2023 - Pravidla

Obrázek uživatele sos

SOSácká padesátka je nehodnocená a dobrovolná psací výzva, která předpokládá, že každý týden po celý rok napíšete jednu kapitolu příběhu vycházejícího z prvotního impulzu.
Jedná se o výzvu, nikoli soutěž, takže kontrola a sledování výsledků bude probíhat pouze na dobrovolné bázi. Vaší odměnou bude zejména hřejivý pocit, že jste překonali sami sebe, a pochvala před nastoupenou jednotkou.
Po vzoru NaNoWriMa se také můžete stát rebelem a vkládat kapitoly jindy, než máte (třeba až na konci všechny najednou), případně napsat méně než padesát kapitol. Za rebela se můžete hrdě prohlásit v záhlaví jednotlivých kapitol.
V průběhu roku bude vyhlášeno několik (řádově deset) překvapení s požadavkem, co máte zapracovat do svého textu.
Výpis jednotlivých kapitol najdete pod odkazem v levém menu.

Pravidla

1. Všechny příběhy musí vycházet z prvotního impulzu. (Rebely, kteří by rádi pokračovali ve svém nedokončeném textu z Padesátky 2021, prosíme, aby tento prvotní impulz využili v první nově vložené kapitole.)

2. Kapitoly na sebe musí navazovat v tom smyslu, že příběh musí dávat smysl, pokud bude čten v pořadí, v jakém byly kapitoly zveřejňovány. Poslední kapitolou musí být příběh ukončen (ať už to znamená cokoli).

3. Každý týden (tedy v časovém intervalu mezi pondělím 0:00:00 a nedělí 23:59:59) musí být zveřejněna jedna kapitola. Není záhodno sepisovat si příběh předem. Jednak vás v průběhu čeká několik překvapení a také je cílem celé výzvy procvičit si schopnost vydržet dlouhodobě u jedné věci.

4. Překvapení budou mít povahu požadavků, co zapracovat do textu, vyhlašovaných na těchto stránkách vždy nejpozději v neděli ve 20:00.
Požadavek překvapení můžete zapracovat do textu kterékoli kapitoly, kterou budete uveřejňovat po jeho vyhlášení. Důležité je pouze zapracovat ho dříve, než bude vyhlášeno překvapení další. (Průměrně tedy předpokládáme, že na jeho zpracování budete mít nejméně čtyři kapitoly.)

5. Překvapení budou vybírána z vámi zaslaných návrhů. Prosíme vás, abyste své návrhy posílali do 31. 12. 2022 na mail sos.hp.ff@gmail.com s předmětem “Padesátková překvapení”.

6. Minimální rozsah kapitoly je sto slov. Maximální není stanoven, ale prosíme, myslete na to, že ani čtenáři nemají neomezené množství času.

7. Challenge trvá od pondělka 2. 1. 2023 do neděle 31. 12. 2023. V průběhu těchto 52 týdnů je třeba napsat 50 kapitol. Kdykoli během celého roku můžete dva týdny vynechat.

8. Žánr příběhu je zcela na vás, a pokud není mimořádnou vyhláškou stanoveno jinak, nejsou jednotlivé kapitoly omezeny jakýmkoli tématem. Můžete (a uděláte nám tím radost) psát i fanfiction (tuto skutečnost prosím nezapomeňte uvést v záhlaví).

9. Všechny texty s obsahem nevhodným pro mládež musí být označeny příslušným upozorněním. Pokud váš text popisuje události, které by pro někoho mohly být traumatické (nebo obsahují spoilery), zvažte prosím, zda čtenáře raději předem nevarovat.

10. Všechny kapitoly musí být v nadpisu opatřeny pořadovým číslem (např. “5. Název kapitoly”).

11. Jednotlivé kapitoly vždy vkládejte jako typ obsahu Padesátka. Pokaždé, když vložíte kapitolu jinak, zanese adminka do libovolného z vašich textů tři ošklivé pravopisné chyby!

12. Psát můžete v libovolném jazyce. Pokud chcete psát v programovacím jazyce, myslete na to, že když tím shodíte stránky, budete je muset nahazovat vy.

13. Bodování bude probíhat na dobrovolné bázi. Věříme vám a chceme vidět, jak svou výzvou úspěšně proplouváte. Na začátku roku tedy umístíme do levého menu odkaz na bodovací tabulku, ve které si každý z účastníků sám po vložení kapitoly odškrtne příslušné políčko.

14. Účastníky Padesátky prosíme o slušné (až přátelské) chování k ostatním. Jakékoli útoky osobního charakteru, ať formou komentáře, nebo přímo v textu příběhu, jsou zakázány a v obzvláště závažných případech mohou vést i k vyloučení z celé akce (nebo rovnou z našich stránek).

15. Konstruktivní kritika je vítána a podporována. Chápeme ale, že někteří autoři o ni z nejrůznějších důvodů nemusí mít zájem. Všechny autory proto prosíme, aby svůj zájem či nezájem o kritičtější zhodnocení svého příběhu deklarovali v poznámce k první kapitole. Zároveň prosíme všechny komentátory, aby tento zájem či nezájem respektovali.

Komentáře

Obrázek uživatele gleti

bych zkusila do třetice?
Zatím mínus dva (dvakrát nedokončeno).

Obrázek uživatele Aveva

Není důležité dopsat, ale zúčastnit se! ;)
Můžeš si koneckonců příběh rozplánovat jen na půl roku a kdyby to šlo oproti očekávání dobře, tak ve druhé půlce roku psát druhý díl ;)

Obrázek uživatele Julie

Já bych měla dotaz - můžu pro začátek Padesátky využít své drabbly na pokračování z DMD? Ono mi to bez nich bude blbě fungovat.

Obrázek uživatele Aveva

Já myslím, že kdybys je zpracovala do první kapitoly, tak by to mohlo jít, samozřejmě pokud zapracuješ i úvodní nakopnutí :)

Pokud jde o Padesátku, jsem neznalec, a proto se ptám: Co si má padesátkový začátečník představit pod slovy "prvotní impuls"? Chápu správně, že na Nový rok zde bude zveřejněn nějaký shluk slov, od kterých se bude příběh muset odvíjet?
Děkuji.

Obrázek uživatele strigga

Zatím to bylo pokaždé něco jiného. Poprvé kraťoučká "nultá kapitola", od které se to dál mělo odvíjet, podruhé fotografie, která posloužila stejně. Tak uvidíme, co to bude tentokrát. :) Na ty předchozí dvě věci se kdyžtak můžeš kouknout, když tady v levém menu rozklikneš kategorii Padesátka (buď rok 2019, nebo 2021) a pak sjedeš úplně dolů a rozklikneš si úplně poslední číslo stránky - prvotní impuls najdeš vždycky jako úplně první příspěvek celé Padesátky pod názvem 0. kapitola.

Děkuji, jdu nahlídnout.

Můžu se přidat i během roku?

Obrázek uživatele Aveva

Můžeš se přidat kdykoli.
-A A +A