Příliš svobodomyslný

Fandom: 
Úvodní poznámka: 

Mimosoutěžní (málem jsem to zapomněla napsat).
Tak ještě jednou pan hrabě Špork.
Zámek Kuks, léta Páně 1729.

Drabble: 

Hrabě zachmuřeně hleděl na ten list. Další obžaloba, a dosti závažná obvinění.
Začalo to strkanicemi se sousedy, kterým vadil i bohulibý záměr založit kapli! Spor se vyhrotil, obrátili proti němu vše, co lze. Pochybná a zakázaná literatura, rouhačské sochy a malby, podezřelá společnost! Jistě, on si na bohaté vinici myšlenek vybírá plody podle svého, nehledě na to, z jaké půdy vyrůstají. A vyhledává i něco peprnější chuti. Satiry, která ovšem poslední dobou míří hlavně na ně.
Teď mu tedy nápoj zhořkl.
Potrefené husy kejhají, vyhledávají služby ničemného Herkommanna, zaštiťují se pravou vírou. Budiž! Však on jim tenhle pohár náležitě osladí!

Závěrečná poznámka: 

Jedná se o dost vyhrocený spor hraběte s jezuity z Žírče (hlavně léta 1729-33/4), jejichž území sousedilo s panstvím Kuks. Jak naznačeno, pan hrabě, který byl dosti konfliktní a neústupný, se při svém projektování onoho úžasného architektonického a sochařského celku v krajině dostával občas až za hranice svých pozemků a nebral jaksi na vědomí připomínky v tomto ohledu. Zejména když se rozhodl založit kapli, jenže právě na nevhodném místě... Tohle zřejmě stálo za řadou různých útoků v podobě satirických písniček, rytin a různých uměleckých děl se zjevným či skrytým poselstvím, což se ovšem hraběti tvrdě vymstilo, protože duchovní na něj měli od začátku kladivo: už dříve měl těžké opletačky kvůli četbě a i tisku nepovolené literatury a stykům s protestanty či podezřelými lidmi. Obvinění bylo vzneseno a na základě císařova rozhodnutí potom v červenci 1729 dokonce na Kuks vpadli vojáci, několik lidí zatkli a provedli důkladnou prohlídku zámku, aby pak zabavili množství tiskovin. Pak došlo na veškerá šporkovská panství a byla také zkoumána různá sochařská a malířská díla, z nichž ostatně leckterá byla už předem pro jistotu trochu pozměněna. Následovaly soudní pře, kde padla pro hraběte dost nebezpečná obvinění. Na posuzování závadné literatury se podílel mimochodem i známý páter Antonín Koniáš.
Nakonec se podařilo i takhle vyhrocený spor ukončit jakýms takýms smírem a následky nebyly pro pana hraběte tak těžké. Nutno říci, že spor se vedl pouze s jezuity z Žírče a řád jako celek stál stranou, třebaže některé útoky se mohly vztahovat i na něj obecně.
O postavě Herkommanna, ďábelského vykladače práva, pojednává takhle stoslovka https://www.sosaci.net/node/57701

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Nedávno jsem v těch místech na víkend byla, a tenhle příběh jsem slyšela. Hodně zajímavý, ten pan hrabě Špork.

Rozhodně. Zajímavý a rozporuplný.
Musím se tam někdy zas podívat.
Dík za komentář.

Obrázek uživatele Apatyka

Pan hrabě byl vážně soused za všechny prachy... V drabbleti je jako živý!

To jsem ráda, že to tak působí. Je to tak, ve starším dějepisectví byl někdy za absolutního smypaťáka, ale ve skutečnosti to bylo asi spíš něco, co by člověk ve svém okolí mít nechtěl. Dík za komentík.

Obrázek uživatele neviathiel

Takového souseda bych teda nechtěla

Tak tak. Dík za komentík.

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Díky za připomenutí této osobnosti, ke Kuksu mám osobní vztah.

Rádo se stalo, chtěla jsem si na něj něco napsat.

Obrázek uživatele Aplír

Z toho je patrné, jak moc záleží na době, ve které žijeme.

A to je svatá pravda.

Obrázek uživatele Regi

Mockrát jsem kolem Kuksu jela, mockrát jsem se tam chtěla podívat a vždycky se to nějak semlelo, že to nevyšlo. Drabble mi připomnělo, že bych tu smůlu už jednou chtěla prolomit.

Přeji ti, aby se smůla prolomila. Ale chce to tam hodně času. Děkuji za koemntář.

Obrázek uživatele Kitsune's Sun

Vinice myšlenek je skvělý obrat! Drabble jsem si s radostí přečetl.

To mě těší, děkuju.

-A A +A