Varování neboli trigger warnings

Obrázek uživatele sos

Milé účastnící se entity,
rozhodli jsme se věnovat víc pozornosti trigger warnings, tedy varováním, že zveřejněná povídka obsahuje témata, která mohou u čtenářů, kteří prožili nějaký druh traumatu, vést k opětovné retraumatizaci (proto “trigger warning” = “upozornění na možný spouštěč traumatu”), a u mnoha dalších vyvolat minimálně nepříjemné pocity. Znepokojivé reakce jdou ruku v ruce s řadou žánrů, od dystopie, přes horor a příběhy z historie až po psychologické znepokojivosti a my chceme autorkám a autorům zachovat co největší míru umělecké svobody. Zároveň ale chceme poskytnout všem čtenářům co nejlepší informaci o tom, co mohou v drabble čekat, aby se sami rozhodli, jestli budou číst dál nebo obrátí plachty do vod, kde se cítí jistější.
Některé fandomy se znepokojivými tématy pracují víc. Někdy ale čtenář nemá chuť číst o kanibalismu, i když je umělecky podaný; někomu můžou popisy týrání dětí připomenout nehezké chvíle z dětství atd., proto bychom rádi zavedli systém včasného varování a děkujeme autorům, kteří ho používali už v předchozích ročnících DMD.
Problematiku trigger warnings zmiňujeme v článku Jak psát záhlaví, v němž se dočtete, že čtenářům také pomůže, když u drabble upozorníte na případný vyšší rating, uvedete pairing a tak dále.
Výčet témat, na něž je dobré upozornit:

  • sexuální násilí
  • násilí na dětech
  • sexuální zneužívání dětí
  • smrt dítěte
  • rasistické, homofobní, transfobní výroky/chování postav
  • dobrovolné ukončení života
  • incest

Případná další varování (poruchy příjmu potravy, týrání zvířat, potrat, šikana…) ponecháváme na vaší úvaze. Napadají-li vás další věci, před kterými byste chtěli být varováni vy osobně, napište do komentářů.
Uvědomujeme si, že jistá témata se v určitých fandomech vyskytují častěji, na příklad Targaryenové jsou varováním sami o sobě, rodokmen řady bohů připomíná spíš než větvoví olympijskou vlajku, ale v originální psychologické povídce se rozhodně hodí na téma incestu upozornit.
Pokud se obáváte, že by varování předčasně vyzradilo čtenáři pointu a snížilo tak čtenářský zážitek, skryjte jeho přesné znění pomocí tagu pro <font color="white"> neviditelné písmo . Čtenář se tak bude moci rozhodnout, zda si chce varování přečíst a zhodnotit, zda je váš text pro něj vhodný. Také můžete použít obecné varování „Vstup na vlastní nebezpečí.“ (ekvivalent Creator Chose Not To Use Archive Warnings na AO3).

Komentáře

Obrázek uživatele Tess

Varování, která osobně uvádím nejčastěji:
-Ošklivé slovo
-Větší (menší) brutalita
-Nečíst v noci

Varování, které bych ocenila (pro autory fanficů): AU / Nepíšu kánon

Jinak ohledně sexuálních scén, tady je to přece max 15+?

Obrázek uživatele ChaosPrince

Obavám se že varování před “hovorovými až vulgárními výrazy” bude u mých drabblí jako doma :)

Jinak super iniciativa a děkuji.

Za sebe uvítám, pokud ctění a ctěné zváží zařazeni TW “těhotenství” a “porod” před svá drabblata; tato témata jsou mi extrémně nepříjemná.
Potěší i zvážení varování před náboženskými motivy v drabblích. Osobně uvítám zejména varování před projevy křesťanství, ale jelikož chápu že kdo požaduje, měl by i sám dávat, rád a ochotně budu varovat ve svých drabblích na oplátku před projevy pohanství.
Děkuji.

Obrázek uživatele Lejdynka

Já se přidávám k iniciativě z druhého odstavce.
(A FAKT doufám, že nebude ZASE nějaký biblický téma)

Akorát teď přemýšlím, jestli je přítomnost němčiny hodna trigger warningu pro ty, které nebaví cizojazyčné drabbly :D

Obrázek uživatele ChaosPrince

Ono se i na to biblické téma koneckonců dá napsat něco normálního, ale fakt je, že už mi ta vezdejší biblická propaganda začíná maličko lézt ušima. Fandomu bible se vyhýbám seč můžu, leč rok od roku je to čím dál větší výzva.

Líbila by se mi větší diverzita, náboženské téma klidně, ale zrovna v "ateistickém" (ehm) Česku bychom mohli alespoň ty víry trochu prostřídávat :-)

Obrázek uživatele Lejdynka

Souhlasím. Vzhledem k tomu, že takové téma bylo v každém DMD, a někdy dokonce několik (jako ne konkrétně, ale bylo třeba dost jasné, co napadne většinu lidí), tak bych byla pro, aby se trochu ubralo. Případně naprosté ano náboženské diverzitě.

Obrázek uživatele Tess

Bible =/= křesťanství.
Zdraví agnostický hnidopich, ahoooj...
Klidně si ale počtu / popíšu i něco o hinduismu, buddhismu, náboženství Jedi (to se tu taky objevuje!), islámu a vesmírných ještírcích.
Hele, jako vodní příměří.
Osobně nechápu, kde tu vidíš nějakou propagandu. Já ty biblický fandomy taky vždycky nemusím, ale třeba jiný fandomy / věci mi vadí víc. Ale od toho je tu ta svoboda projevu, když po dvou větách vidím, že mi to nesedí, tak to přeskočím...

Obrázek uživatele ChaosPrince

V článku se ptají na naše triggery, tedy odpovídám. Že ty si ráda bez varování přečteš o čemkoli náboženském je v pořádku - pro tebe. Jiní lidé to mají jinak. A od toho tady ten dotaz na NAŠE triggery pravděpodobně je. Stejně jako samotná existence trigger warnings.
Nevím, co je na tom nesrozumitelného.

Obrázek uživatele Tess

Triggery jsou OK. Jakékoliv. Osočování z "biblické propagandy" nikoliv.
Dál poprosím, abys mi nevkládal do úst slova, která jsem neřekla.

Obrázek uživatele ChaosPrince

"Klidně si ale počtu / popíšu i něco o hinduismu (...)" jsi řekla ty, ne já.
Zbytek nekomentuju. Hezký den.

Obrázek uživatele Tess

"Klidně si počtu" a "biblické fandomy taky nemusím". Jsem řekla já.
Tvůj citát zněl spíš opačně.
Stane se. Skvrny na Slunci a tak.
Taky hezký den.

Obrázek uživatele Birute

Lingvistické drabbly sem! To je můj fandom :)

Obrázek uživatele Lejdynka

Ony nebudou ani tak lingvistické, jako v nich prostě bude němčina, protože se pohybujeme v primárně německém prostředí a většina postav tak defaultně mluví :D

I když, hned ten můj první vlastně tak trochu lingvistický byl, protože jsem musela udělat oslí můstek k něčemu, co "mám já tam vůbec" => "nemám!" :D

Obrázek uživatele Birute

Tak jsem to myslela. Cizí řeči vždycky potěší.

Obrázek uživatele Lejdynka

Jo, já to mám ráda. Dodává to tomu diverzitu.

Obrázek uživatele Tess

Němčina? Ty mi tady mluvíš jazykem Mordoru?

Obrázek uživatele Naughtilus

Tak v soucasne geopoliticke situaci je black speech of Mordor spis rustina...

Obrázek uživatele Tess

To je ten, citát. Z naší divadelní hry.
A vůbec všichni víme, že Rusko je Angmar, žjo... :D Dyk to bylo v Hobitovi. Vedli překvapivý útok na Kyjev... eeee... Erebor, ale nakonec je dostali orlové s bezpilotním naváděním. Jenom Patron je roztomilejší než Legolas.

Obrázek uživatele Naughtilus

Tak ted me to prinutilo premyslet, kdy ja jsem byl naposled v divadle, a vlastne nevim, nepamatuju. Davno.

Obrázek uživatele Lejdynka

A máš ty tam vůbec nějaký vagóny?!

Obrázek uživatele Tess

Spoustu, v mé padesátce z roku 2019 v jednom spolu dva hlavní hrdinové nic neměli!

Obrázek uživatele Lejdynka

Tak to jo! :D

Obrázek uživatele Lejdynka

V mé románově aktuální geopolitické situaci je němčina oficiálním jazykem říše a mluví jí skoro každý, tak se nedá nic dělat :D

Obrázek uživatele Arenga

tak pokud je drabble v jakémkoli cizím jazyce, toho si čtenář patrně všimne hned v první větě (málokdo je na tom tak dobře, aby nerozlišoval, v jakém jazyce vlastně čte - a takovému člověku to většinou neva) - takže buď to číst bude nebo půjde okamžitě o dům dál

Obrázek uživatele Aries

Náboženství je legální a obecně společensky přijatelný fenomén, takže myslím, že nutit autory, aby dávali varování, jen protože postava řekne "andělíčku můj strážníčku", by zas bylo dost nefér k těm autorům a věřícím účastníkům. A snad jsou tady lidi dost soudní, aby varování dali, pokud v rámci toho motivu chtějí napsat něco kontroverzního.

Obrázek uživatele Elluška

Dala bych ti like, kdyby to šlo.
Jako opravdu traumatizovaná osoba si myslím, že naše reakce jsou naše zodpovědnost a měli bychom si to hlavně vyřešit v sobě, než budeme chtít po ostatních, aby trávili čas vypisováním warningů. "Jsi zodpovědný za svoje triggery" je často vyslovovaná poučka.
Pokud má kdokoli opravdu trauma z křesťanství, jakože opravdové trauma, že třeba vyrostl v prostředí, kde ho omezovali nebo mu bylo ublíženo na základě extrémního výkladu víry, ne že mu je to jen nepříjemný, tak se omlouvám.
Nechme trigger warningy těm běžně skutečně závažným tématům, jako jsou příklady v článku. Nežeňme to ad absurdum.
Opět, pokud někdo má nějaký nezvyklý trigger, omlouvám se mu. Ale to nejspíš beztak autory nenapadne nebo si to nezapamatují.

Obrázek uživatele ChaosPrince

Hele, já třeba žádný křesťanský trauma nemám, jen je mi prostě tohle vyznání extrémně nepříjemný, přišel jsem kvůli němu o pár kamarádů, a pokud budu jen trochu moct, nerad si o něm budu číst ještě ve volným čase. Takže jestli někdo ze zdejších prostě bude tak laskavej nebo laskavá a ten trigger mi před drabbli dá, tak se slušně poděkuju a smeknu klobouček. Ale pochopitelně nečekám, že tu kvůli jednomu Chaosovi vypukne masový vypisování tw kdykoli nějaká postava sepne pacičky, žeano.

Berte to jako příspěvek do diskuze, DMD se ptalo, Chaos odpověděl.

Obrázek uživatele Elluška

Iniciativa je to určitě dobrá, je fakt, že článek žádá o komenty - jen já jsem věkem ošlehaná porotkyně literární soutěže a mám na triggery a co znamenají určitej názor. Pokud to DMD myslí opravdu tak, že stačí i to, co je nepříjemný číst, tak OK.
Akorát se pořád obávám, že ty zvláštnější budou nevyhnutelně opomenuty, protože jsme jenom lidi (většina). Ona by třeba pro hluboce věřící mohla bejt naopak problematická i antikoncepce pro veverku, když se nad tím zamyslíme.
Nic, přestávám uvažovat a jdu vymejšlet témata.

Obrázek uživatele ChaosPrince

No, legální a společensky přijatelnej fenomén je u nás i chlast :)) A taky nedělá moc dobrotu, teda :)

Obrázek uživatele Aries

Dobrej příklad. Tak kdybych psala něco o tom, že si postavy povídají ve vinárně nad skleničkou červenýho, varování dávat nebudu. Kdybych psala o důsledcích závislosti, tak se vážně zamyslím, že bych asi měla. Takhle nějak bych to vodítko pro rozlišení asi viděla.

Obrázek uživatele ChaosPrince

To beru :)

Obrázek uživatele Elluška

Nemůžu zapomenout, jak nám přišla povídka s warningem: Abúzus alkoholu! Hrdinka povídky, zhýralá hraběnka, si tam nalila sklenku vína.
To pak nevim, jestli si ze mě autor nedělá srandu.

Obrázek uživatele Aries

Jo, abychom se do toho zase zbytečně nezamotali a za chvíli tady neřešili, jestli není důvod se pohoršovat, když třeba Zeus kdesi cosi (většinou je :-) )
Já bych ještě tak jako nesměle připomněla, že kdysi dávno, snad ještě na starých stránkách, se tady diskutovalo o tom, že psát Varování: slash je nevhodné, protože to je přece normální, takže stačí v klidu uvést pairing, pokud autor chce, nebo ani to ne. A celkem se došlo ke shodě, že teda jo. A je to prostě tak, že když vidím HP/DM, řeknu si ach jo, to mě neba, ale to je moje věc a rozhodně nepůjdu autorovi vynadat, že tam neudělal ještě nějaký červený vykřičník, protože tím bych se zas pro změnu já dotkla jeho smýšlení.
Psát se dá v zásadě o všem a myslím, že odhadnout, jestli píšu normální věc nebo něco, co může někoho skutečně vážně rozhodit, zas tak těžké není, s tím, že v případě pochybnosti je teda lepší upozornit předem, myslím, že ty poznámky ve zkušebních drablatech, co jsem tady zatím viděla, jsou tak akorát přiměřené.

Obrázek uživatele Naughtilus

Jako toho se bojim, ze se neudrzim a budu do kolonky psat absurdni a rozhodne ne vazne myslene TW.

Obrázek uživatele strigga

Tak já teda nevím, jak tohle berou ostatní, ale mě i muže třeba tvoje varování před Francouzi pobavilo :-) a zase si myslím, že když si z toho někdo sem tam udělá legraci, aspoň to trochu odlehčí a veskrze tím nikomu nijak neublíží, neb po humorném varování doufám snad nikdy nebude následovat skutečně nějaký drasťák.

No, trochu mi to varování taky nasadilo brouka do hlavy, teď rozvažuju, jak moc traumatizující věci píšu. Řekla bych, že skoro nikdy, ale fakt je, že zvlášť poslední dobou se mi občas vnucují témata koncentráků, jednou jsem taky psala o sebevraždě (a k tomu i vraždě lékaře) Ludvíka Bavorského, i když obvyklým jemným a náznakovým stylem ( o lítajících střevech nebudu psát asi nikdy). To jsou aspoň jasné věci. Sexu tam mám ještě míň, i když se někdy nabízí otázka, jestli zmínka, že šli spolu do lesa, je zcela nezávadná. Pak jsou tu ovšem i možné nechutnosti, což taky u mě není časté, ale zrovna u tohohle tématu se taková asociace naskytla. A sporné jsou různé traumatizující záležitosti, které nejsou otevřené, ale přece jen zjevné. Na druhou stranu přiznávám, že by mě nenapadlo omlouvat se za biblické téma, a to říkám jako neznaboh. Ale taky dost záleží na pojetí tématu a zpracování.
Rozhodně respektuju, že někdo může mít z připomínek strašných nebo hodně nepříjemných záležitostí trauma. Na druhou stranu zas ale doufám, že nesklouzneme úplně k ťapání po špičkách, a pšššššt, abychom nenapsali něco ošššklivého, což se mi docela protiví.

Obrázek uživatele strigga

Jasně, já reagovala na Naughtilovu poznámku v tom smyslu, že jako u všeho, i u tohohle to prostě svádí občas si z toho udělat legraci a k drabblu, který je veskrze odlehčený nebo vysloveně humorný, napsat vtipné varování (typu "pozor, zákonné dobro" u drabblu o Šípácích nebo tak něco, omlouvám se za debilní příklad :D). Rozhodně si nemyslím, že by se toho mělo jakkoli zneužívat. :-) A k tomu, co píšeš... to jsme zase u tý míry a odhadu každýho autora. Já to beru tak, jak to tady někde napsala Aries. Prostě kdyby to, co jsem napsala, mně samotný připadalo v nějakým smyslu "přes čáru", raději na to upozorním. A kdybych si nebyla jistá, nakouknu tady do toho seznamu nahoře.

Obrázek uživatele Aveva

Esclarte, my bychom rády, abyste upozorňovali na věci z toho základního seznamu, všechno ostatní je dobrovolné. Zase to není třeba úplně přehánět (a až zase hodím na Zem meteorit, tak do varování taky nebudu psát "pozor vymírání druhů" ;o)
Obrázek uživatele Naughtilus

Now there's an idea...

Muhehehe.

Obrázek uživatele Aveva

Naughtile, já bych to viděla dost podobně jako strigga. Nějaké to žertovné varování ničemu nevadí, pokud nejde proti duchu následného drabble :o)
Obrázek uživatele Arenga

jop! tohle je naprosto trefné

Obrázek uživatele strigga

Marně přemítám, k čemu všemu bych letos potřebovala varování.. to by byl asi dlouhej seznam. Ještě pořád se mě drží schopnost rozbrečet se i u naprosto nevinných pohádek. :-D Ale každopádně děkuju všem, kdo u svých drabblat budou respektovat to upozornění o násilí na dětech, umírání dětí a podobně... jo, děje se to a jo, považuju za důležitý o tom mluvit a netvářit se, že to neexistuje. Ale číst to letos fakt nezvládám. A sypu si popel na hlavu, jestli jsem někdy něco takovýho napsala a nevarovala před tím.

Obrázek uživatele Tess

Dotaz (nebo spíš upřesnění): oceníš to varování asi i u padesátky, co? Ne že bych tam pobíjela děti ve velkém, ale stát se může...

Obrázek uživatele strigga

Hele, asi jo. Jinak řečeno, mám tě v plánu číst :) až konečně někdo přestane žrát ten čas. Ono to není u mě úplně no go, spíš si na to fakt potřebuju najít rozpoložení, abych to skousla.

Obrázek uživatele Tess

Já se klidně můžu vrátit a to varování k té jediné kapitole dopsat. A asi to udělám.
Dítě byvše mladší 15 let. Kdokoliv starší si to zaslouží :D

Obrázek uživatele Erendis

Našla bych pár témat, o kterých je mi nepříjemné číst.
Ale žádné z nich nepovažuji za takříkajíc "objektivní trigger", tj. něco, o čem si myslím, že je oprávněné požadovat po ostatních, aby před tím varovali. Za "objektivní triggery" považuji, když se v drabble popisuje situace, která by v reálném životě dotčeným v naprosté většině případů způsobila závažné trauma. (Definici jsem vytvořila během psaní komentáře, takže není neprůstřelná. Např. se do ní nevejde sex. To je ale vlastně správně - viz odstavec na konci komentáře.)

A pak tu máme "subjektivní" triggery, tj. věci, o kterých je někomu prostě z osobních důvodů nepříjemné číst. A tady jsem přesvědčená, že u takových by se varování požadovat nemělo, ledaže by existovala velmi široká shoda mezi zdejšími autory/čtenáři. Hlavní důvody:
1) Hrozí, že zanedlouho bude varování delší než drabble. Seznam věcí, o kterých různí lidé nechtějí číst, je nekonečný. Někdo nestojí o slash. Jiný o het. Někomu vadí projevy náboženství. Někomu jeho kritika, zvláště ta znějící jako z příručky vědeckého ateismu. A najdou se i dosti bizarní triggery - já např. nesnáším, když autoři v textu drabble citují téma, v nejhorším případě jím drabble výslovně zakončují (coby "překvapivou" pointou). Když poněkolikáté za sebou čtu tu samou frázi, mám chuť střílet.
DMD ve své podstatě předpokládá velmi široký záběr situací a témat. Nejde o úzce zaměřenou akci. Čtenář by si měl uvědomit, že vstupuje na vlastní nebezpečí.
2) I samo varování může být triggerem svého druhu. Před několika lety tu byla debata (ne přímo zde, ale účastnili se jí někteří zdejší účastníci) ohledně varování před slashem. Argument pro: Někomu to vadí, třeba i z dobrých důvodů. Argument proti: Požadovat varování před projevy homosexuality implikuje, že je na nich něco špatného. (Mimochodem, stejnými argumenty by se dalo debatovat i o jiných "subjektivních" triggerech, např. náboženství, politice, prakticky o čemkoliv) Tj. uvažujeme-li o povinném varování před určitým tématem, je dobré zamyslet, zda tím nenaděláme víc škody než užitku.
3) Zneužitelnost. To souvisí s předchozím důvodem. Setkala už jsem se (ne zde) s případem, kdy bylo varování použito nikoliv jako varování, ale jako vztyčený prostředníček vůči určité skupině, ze které autor udělal "citlivky", když je dlouze "varoval" před odstavcem, který by právě jen mimořádné citlivce mohl vadit.

A k tomu sexu a sexuálních projevech. Definici objektivního triggeru zjevně nesplňují. Celokomunitního subjektivního také ne - troufám si říci, že většině účastníků DMD číst o sexu nevadí. Podle mého názoru totiž nejde ani tak o trigger, jako o tabu.
A u tabuizovaných témat bych postupovala podobně jako u subjektivních triggerů - požadovat varování pouze v případě, že se na postoji "je to tabu" shodne celá či skoro celá komunita.

Obrázek uživatele Tess

Hele, k tomu sexu - sem chodí číst (a psát) osmiletý děti. Což jasně nastavuje laťku. Mně by teda dost vadilo, kdyby moje potenciální osmiletý dítě s předpokladem že "číst o sexu nevadí", četlo o sexu. Jako bacha, samozřejmě jde o hranici. To, že něco proběhne, se dá napsat i 12 plus.
Převzatě z Potterpovídek bych držela hranici 15plus (= ne explicitní sex) a do varování (jedno jestli to bereme jako trigger nebo tabu) prostě ten sex psala. A vyžadovala to. Aby lidi věděli, co přeskočit, že jo. Vono na "je to tabu" je taky zákon...

Obrázek uživatele Arenga

12+, 15+, 18+ jsou určitě dobré a žádoucí kolonky a pokud tam něco takového někdo má, tak je určitě dobrý to uvést
akorát teda se jako už trošičku zkušená matka obávám, že občas je to trochu jako reklama a to dítě si to přečte tím spíš ;-)
ale to je už pak věc rodičů, jak to mají doma nastavené a jak si svoje děti "ohlídají" - my jsme doma nějakou dohodu s dcerou měly a doufám, že to respektovala, teď je už 15+ a navíc vím, co všechno čte :-D

Obrázek uživatele Erendis

Tak jasně, já taky nikde nepíšu, že nechci, aby se na sex upozorňovalo. Pokud na tom existuje široká shoda (tak nějak automaticky předpokládám, že u sexu tu je), nechť je tu na něj i povinné upozorňování.

Obrázek uživatele ChaosPrince

Vyjmenování potenciálních triggrů považuju hlavně za projev slušnosti vůči lidem, co si chtějí mojí drabbli přečíst. A když už jsem na někoho slušnej, byla by fajn určitá vzájemnost, ale je fakt, že očekávat zde neco takového je možná až moc troufalé. A slušnost je samozřejmě nevymahatelná.

1) TW delší než drabble je mýtický jev podobně jako jednorožec ve Stromovce, ale budiž. Ovšem pokud má někdo tak naspěch, že nezvládne učíst dejme tomu dvousetslovný trigger warning, pak asi nemá čas ani na čtení drabblete. Možná by se měl na dmd vrátit v tom bodu života, kdy bude mít času více. DMD není uspěchaná akce (soudím tak podle toho, kolik lidí tu dokáže každej večer sedět u kompu a psát si o tom, jak refrešují stránku s tématem. Někteří dokonce o tom skládají básně. Myslím, že učíst delší TW bude v poho).

2) true, na druhý straně pokud mě bude drabble varovat před ošklivou homosexualitou, pochopím to jako varování před autorem / autorkou onoho drabblete a nebudu je nadále číst. Za mě je i takový trigger warning win, protože vyhýbání se homofobům mi prokazatelně zlepšuje život. Stejně lze naložit i s autorem nebo autorkou na které se vztahuje bod 3 - pokud se tímhle stylem někdo odkope jako nepříjemné hovado, budiž tomu díky, protože aspoň vím koho nečíst.

K sexíku v drabblích se tu už někdo vyjadřoval, pokud si budeme nadále pouštět na stránky malé děti, je varování před výskytem sexu v drabblích legit. Upřímně řečeno mě ta informace, že sem chodí osmiletý děti je fakt hodně nepříjemná, protože o sexu někdy píšu. A ne, fakt to neni pro oči osmiletého a dost mi vadí že dmd nemá nějaký rodičovský filtr, který by děti blokoval (nebo rozumné rodiče, kteří by svoje děti na tyhle stránky zkrátka do určitého věku nedovolili přihlašovat).

Dělení na “objektivní a subjektivní” triggry nedává smysl.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Hele, vlastně to celkem dobře shrnuješ. Pokud to někdo záměrně bude trollit a házet absurdní varování, jakože haha, to jsme s nimi vymetli, bude to vlastně super filtr i pro mě. Idiot, nečtu. Jednoduché.
Jinak teda, jakkoli jsem fanda veselých věd patologických, úplně chápu, že někdo ty detaily související s tělesnými procesy číst nechce a pokládám za slušné tam ten tw hodit. Takhle chápu tw, imho. A ano,maminky, víme o všech těch šílenostech, co se s tělem dějí po porodu, chápeme, neurazí, ale někdo na to může být citlivej, takže tam ten tw prostě hodím. Jednoduché. Když budu detailně popisovat putrefakci, taky vám to tam napíšu, slibuju.

Stránky

-A A +A